Ryż paraboliczny? To proste! Było w liceum:
f(x) = ax2 + bx + c
ryż paraboliczny |
Co jeszcze istotniejsze: parboiled nie równa się parabolic. Ryż nie powinien się degenerować. Także w tłumaczeniu.
(Bielsko-Biała, sklep nr 26 Lux
przy ul. Sobieskiego)
ps 1. Dla wybrednych smakoszy jeszcze jeden pomysł na ryż parboiled z tego samego sklepu
ryż paraboiled |
ps 2. Dla dociekliwych:
parabola ->
Ryż.
OdpowiedzUsuńJedzcie ryż na razie tylko ryż,
a będziecie mieli bardziej skośne oczy,
jedzcie ryż,na razie tylko ryż,
a na potem problem warkoczy.
ref.
A to się może przydać
to się jeszcze kiedyś może przydać,
lepiej teraz trochę wydać,
by w przyszłości uniknąć przykrości.
Wszyscy manna tidididi danna
tidi manna tidididi danna
tidi a aaa a aaa a aaa manna ping pong
manna ping pong.
Proponuję wszystkie
od piwa i od wina beczki,
porąbać na drobne pałeczki,
aby wszyscy mogli wcinać ryż,
a więc do ryżu a kysz.
ref.
A to się może.....
Jest nas 40 milionów
będzie nas 49 miliardów
POMOŻECIE?
A to się może przydać..... ;)))))
Raz wykonywana publicznie w programie na żywo
transmitowanym przez Polskie Radio Katowice
piosenka Andrzeja Rosiewicza "RYŻ"
Szkoda ,że gdzieś zaginęło mi nagranie,
było by supper puentą do tego. :))
Ta piosenka pochodzi z czasów dowcipu "Chińska armia maszeruje, ale jej nie słychać, bo idzie boso".
Usuńad Edward Sojka) Nieco psychodeliczna ta wizja wszechogarniającego ryżu w tej piosence ;)
OdpowiedzUsuńjak zobaczyłam tą funkcję, to się zastanowiłam, czy przed gotowaniem nie powinnam jakoś ziaren policzyć, albo przynajmniej z nich coś wyliczyć, albo wywróżyć:-)))
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie, dea. Pamiętaj tylko, że a nie może się równać zero, bo ryż paraboliczny się zdegeneruje. Natomiast ryż parboiled przyrządza się normalnie ;)
OdpowiedzUsuńEla w sklepach same takie "kfiatki" :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta scenka. Jak się okazuje nie tylko ja widzę powiązania różnych rzeczywistości w życiu codziennym, bowiem rzeczywistosc różne oblicza ma i w różnych sytuacjach je okazuje. Ja się zastanawiam, gdzie można znaleźć kod html na złamane serce, żeby go sobie zedytować.
OdpowiedzUsuńTen wzór tak mnie wystraszył, że pojęcia nie mam co piszesz, ale ryż uwielbiam. Każdy :)
OdpowiedzUsuńNie zrozumiałam za wiele, ale dzisiaj zrobię brązowy na obiad z warzywami i jajkiem, a co!
OdpowiedzUsuńbrązowy też pod ten wzór podchodzi;)
OdpowiedzUsuńO matko! Ja nigdy tego nie rozumiałam i co gorsza myślałam naiwnie ze bez znajomości funkcji kwadratowych da się żyć. A tu proszę ryżu ugotować nie mogę:(
OdpowiedzUsuńmniam mniam:)
OdpowiedzUsuńMoi drodzy. Każdy ryż (biały, brązowy czy inny) przyrządzajcie, jak dotychczas :) Ten przepis dotyczy wyłącznie ryżu parabolicznego.
OdpowiedzUsuńBo jeśli ktoś używa na etykietach ryżu takich słów, jak paraboliczny, to powinien znać również wykres paraboli i wzór funkcji kwadratowej. Albo też, skoro nie umie słowa "parboiled" przetłumaczyć - niech się za to nie zabiera.
Nie wierzę, że tyle razy to przeoczyłam :D... Nie jedząc ryżu i omijając go szerokim łukiem straciłam tyle dobrej zabawy :D... Już nigdy nie ominę półki z ryżem - dziękuję za uprzyjemnienie mi wszystkich przyszłych zakupów spożywczych!!!
OdpowiedzUsuńHi hi, Ivanko, widząc na półce opakowanie ryżu parboiled zawsze już przypomisz sobie to błędne tłumaczenie na paraboliczny i parabola, jak żywa, stanie Ci przed oczyma ;)
OdpowiedzUsuńCudeńko wręcz :) Ileż jeszcze te nasze świątynie kryją na swych półkach takich niespodzianek? Myślę,że conajmniej tyle ile ziaren ryżu w torebce :)I good,dzięki temu mamy cudowne scenki! wzorcowo pozdrawiam autorkę :D
OdpowiedzUsuńad Iwona i aga_xy) No właśnie: cudeńko albo "kfiatek". Nie ma czegoś takiego, jak ryż paraboliczny, czy w drugiej wersji: paraboiled. Ryż parboiled to po polsku ryż parzony.
OdpowiedzUsuńEch...ta matematyka.Przez nią moje pole widzenia się zmieniło,zamiast jak to do tej pory bywało,widziałam formy i kolory jednocześnie,tak teraz podochodziły parabole,kwadraty koła i inne tym podobne....Na ich widok ,przypominam sobie wzory.Nawet ostatnio jak przyglądałam się swoim firankom,do głowy mi przyszła taka myśl:ciekawe jaki wzór miałaby ta funkcja?Wszystko przez naszą matematyczkę,która dokonała cudu.Matematyka wdarła się w świat form i barw na zawsze,wzbogacając tylko ich smak,jak widać w dziedzinie kulinarnej również :)smacznego!
OdpowiedzUsuńad marlenaselin) Tak, to jest piękny moment, kiedy odkrywa się, że matematyka jest prosta, a rzeczywistość codzienną da się matematycznie opisać. Wtedy można zacząć się bawić :)
OdpowiedzUsuńryż parboiled? Par to równość albo norma, więc ryż chyba normalizowany. Jeżeli dobrze rozumiem, to każde ziarenko jest podobne i tyle samo czasu potrzebuje się gotowac.
OdpowiedzUsuńad Święta Panienka) Czyli równo gotowany, równo parzony ;)
OdpowiedzUsuńPiękne! :)
OdpowiedzUsuńOd razu wyobraziłam sobie siebie gotującą paraboliczy ryż w stroju Sigmy, nucącą intro do Przybyszów z Matplanety:
"mieszka u nas zbiór kwadratów oraz podzbiór tęgich walców" :)
I już mam pomysły na nowe dania: paraboliczy ryż z przecałkowanym kurczakiem. Zróżniczkowana dieta to w końcu podstawa.
Sepulko, sepulko, nie mogę przestać chichotać :)))
OdpowiedzUsuńO matko jedyna! Tyle lat gotuję ryż bez żadnego wzoru i jakoś wychodzi, no ;)
OdpowiedzUsuńProszę o podanie wzorów wszelakich na wiele innych przydatnych w kuchni produktów. Typu kasza, groch, makaron i co tam jeszcze ;)
Pozdrawiam :)
Jeśli nazwa któregoś z wymienionych produktów zostanie równie źle przetłumaczona przez ekspedientki, z pewnością udostępnię stosowne przepisy :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak beznadziejne tłumaczenie umieszczone na stałe na opakowaniu, rozpowszechnione w setkach, tysiącach egzemplarzy! :))
OdpowiedzUsuńJa bym się pod ziemię zapadła!!!
Sepulko - powinnaś napisać książkę z przepisami i dietami! Ze śmiechu byśmy schudli! :)))
OdpowiedzUsuńIw, Ty byś się pod ziemię nie zapadła, bo byś nie wpadła na pomysł, że parboiled to to samo co parabolic :)
OdpowiedzUsuńkilka fajnych info o ryżu też się znajdzie
OdpowiedzUsuń